dilluns, 18 de setembre de 2017

Què és l'Estrès?

M'he adonat que la majoria de gent (per no dir tot-hom) que vol deixar de fumar, o reduir el sobrepès, pateix en major o menor grau d'estrès....  Però... Què és l'Estrès??

Per una banda, viure massa temps estressat causa problemes de salut, per l'altre, l'estrès també pot ser l'efecte resultant de factors externs a la persona, li podeu donar una ullada a la definició que en fa la Viquipèdia:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Estrès

Una mica d'estrès és benigne, perquè pot estimular a reaccionar en situacions d'amenaça, perill, etc.
Una mica massa, pot ocasionar respostes desproporcionades, o inadequades que empitjorin la situació.

Hi ha moltes maneres de classificar els diferents tipus d'estrès, però permeteu-me que avui em centri en una d'elles que m'ha semblat molt interessant, perquè analitza els diferents nivells d'afectació: Químic, Físic, Emocional i també l'Espiritual.


-1- L'ESTRÈS QUÍMIC
És aquell que es produeix a nivell cel·lular, és inevitable, però els seus efectes es poden ralentir.
Totes les cèl·lules necessiten oxigen, i com a resultat de les seves reaccions químiques d'oxidació generen deixalles (radicals lliures), que tenen molt a veure amb l'envelliment i emmalaltir.

Les persones amb un metabolisme "lent" o un sistema nerviós "excitat" (l'oposat al de calma i relaxació), si tenen una nutrició inadequada primer estressen alguns òrgans i glàndules (fent-los treballar més), i segon els desequilibris hormonals afecten a altres òrgans i glàndules.... derivant en l'estrès físic del que parlo en el següent punt.

Tenir un bon nivell de Vitamina C (antioxidant), ajuda a bloquejar i alentir els efectes adversos de la oxidació cel·lular, però també és bo no sobrecarregar les cèl·lules amb productes que donin com a resultat metalls pesats.

Aquí ja es pot veure que els factors NUTRICIONAL i AMBIENTAL son una primera línia de batalla contra l'estrès, perquè una alimentació no conscient, o un ambient contaminat, poden fer que per les vies de l'alimentació o respiratòries estiguem sobrecarregant de metalls pesats a les nostres cèl·lules:
L'excés d'alguns conservants i colorants com el E-171 (òxid de Titani que inhibeix la captació d'oxigen), o el Cadmi (que també està pressent al tabac) generen un excés de metalls pesats...

Tampoc és gens bona l'acumulació de molècules de plàstic (com el Bisfenols i altres) que es poden despendre d'alguns tipus d'ampolles (no totes) degradades, llegiu això per més informació:
http://www.gominolasdepetroleo.com/2012/06/es-peligroso-rellenar-las-botellas-de.html

La cosa s'agreuja si a demés patim alguna malaltia greu (colesterol, tabaquisme, diabetis, hipertensió, obesitat, etc.) perquè els desequilibris químics poden augmentar... i de rebot més estrès químic per les nostres cèl·lules, que per exemple poden acabar derivant en d'altres efectes negatius com l'arteriosclerosi (inflamació de les artèries)

Ja podríem anar traient alguna conclusió... No només envellim pel temps (l'edat)!!

-2- L'ESTRÈS FÍSIC
És aquell que ens afecta a nivell orgànic, o de tot el cos.
El cos humà te un sistema de comunicació intern doble (químic-hormonal, i elèctric-neuronal), i el cervell està constantment treballant per regular-ho tot i mantenir els equilibris.

El sistema endocrí amb les glàndules (Pineal, Pituïtària, Tiroides, Suprarenals, Gònades, Pàncrees,...) https://ca.wikipedia.org/wiki/Sistema_endocrí s'encarrega d'alliberar un tipus de substàncies anomenades hormones i està constituït a més d'aquestes, per cèl·lules especialitzades i glàndules endocrines. Actua com una xarxa de comunicació cel·lular que respon als estímuls alliberant hormones i és l'encarregat de les diverses funcions metabòliques de tot l'organisme.

Les glàndules suprarenals produeixen les hormones de l'estrès (cortisol + adrenalina) per accelerar el pols cardíac, la tensió sanguínia, ... engreixar, etc. que poden aturar o ralentizar la digestió, bloquejar la reproducció, i més efectes, tots ells per exemple, per salvar la vida fugint corrent sense ni pensar-hi (dedicant totes les energies i prioritzant els sistemes per fer-ho).  I no és dolent que sigui així, si és que només és per un curt espai de temps, i poc després es poden reprendre les funcions "pausades".

Si el modo "estrès" es manté massa temps, poden aparèixer trastorns digestius, trastorns familiars, socials, laborals,...  Per fer-se una millor idea, és com el conte d'aquell pastor que massa sovint donava la veu d'alarma cridant que venia el llop, fent córrer a tots els veïns, que deixaven de fer el que estaven fent, per protegir-se, i aquell dia que va venir el llop de veritat... l'alarma va ser ignorada.

Les cirurgies, i malalties, també causen estrès físic al cos. És molt important recuperar el més aviat possible el control de la salut.
Per mantenir-la, lo millor és anar als centres de salut, allà on es pot  fer exercici físic (per exemple a un gimnàs o piscina), practicar ioga, meditació o mindfulness, relaxar-se (spas o centres de massatges),...
Els Hospitals, clíniques i centres d'atenció mèdica, son centres de malalts, diguem-ne que de "reparació", però un cop recuperats, no s'ha d'oblidar fer un manteniment correcte de la salut.
Qui millor que un mateix per cuidar-se? Informa't!!

L'insomni, o tenir somnis no reparadors, son una altre causa d'estrès físic.
Per dormir ràpid i bé, és imprescindible que hi hagi (des de uns minuts abans de voler dormir) plena foscor, perquè la glàndula pineal (o epífisi) hagi pogut crear un bon nivell de melatonina.
Els principals errors que comet la gent amb insomni son no deixar prou temps de foscor als ulls després de mirar la tele, el mòbil, l'ordinador o llegir un lllibre, tenir una temperatura excessivament freda o calenta a l'habitació, tenir a la tauleta de nit un telèfon mòbil sense activar el modo avió, i també ho és intentar dormir en plena digestió (si has sopat massa tard, una estona més tard el fetge et despertarà)

A part del soroll electromagnètic (com el que ja he comentat abans de tenir engegat el mòbil, o altres dispositius electrònics, a la tauleta de nit), el soroll ambiental, ja siguin vibracions, música, o un programa de ràdio, no son gens recomanables per dormir bé. Lo millor és el silenci.

-3- L'ESTRÈS EMOCIONAL
Ja sigui per coses que s'han fet, o dit, en el passat, o per la incertesa d'un futur, hi ha molta gent que es preocupa per coses que no pertanyen al present que està vivint.
La cosa empitjora encara més amb insomni, quan s'intenten resoldre els problemes "rumiant" a les 3 de la matinada (és millor tenir ocupacions per atendre-les de dia, que preocupacions que et treguin la son)

Tots aprenem a fer les coses "físiques" de manera automàtica e inconscient, anar en bicicleta, conduir un cotxe, etc.  Però la ment, que és un òrgan més, ningú ens ensenya com aprendre a controlar-la.
Molta gent ignora que tots podem aprendre com es pot silenciar la ment de manera ràpida (en molts pocs segons), és molt fàcil, només cal practicar-ho (i al contrari de la bicicleta, no hi ha perill de caure).
Quan et surt de manera automàtica, controlar la ment, et permet passar de tenir preocupacions nocturnes a ocupacions diàries i pots dir-li adéu al insomni.
Molta gent és víctima de la seva pròpia ment, perquè no saben que la poden controlar, pensen que hi ha coses difícils i es creuen i creen les seves pròpies creences limitants.
Si un mateix creu que una cosa és difícil, un mateix ho fa difícil i ho viu com un impossible.

Doneu-li la volta! Penseu que tal o qual cosa és tan fàcil com... aprendre a ....  i dedicar-hi algo de temps. Si ho feu així, tot és fa de cop i volta més fàcil.

Es podria dir que el temps és una unitat de mesura, que serveix per mesurar i referenciar el transcurs de la eternitat, al igual que altres unitats de mesura com la longituds, superfície, volum, pes, etc.
Les unitats de mesura permeten mesurar, comparar, situar referències, concretar, etc.

Ara que parlo del temps, aquí seria bo aclarir una cosa, el temps NO ens envelleix, és la oxidació cel·lular la que envelleix el cossos.
Cal saber parar el temps, viure el present feliç, perquè el demà no existeix encara. Només existeixen l'avui i l'ara.

La gent no hauria de viure com crancs, avançant d'esquenes, i justificant tot el que passa per culpes, pors ràbies, etc.
Sí sí, s'ha de viure l'ara (el moment present), però de manera conscient, gaudint-ne.
No mengeu veient les noticies de la tele, perquè el que mengeu no serà tan profitós.
No mengeu fent negocis, acabeu primer el negoci i després mengeu feliços.

-4- L'ESTRÈS ESPIRITUAL
Els occidentals normalment tenim la tendència a creure que els essers humans som cossos que tenim ànima, i punt.
Mentre els orientals, al contrari, pensen que la ment és patrimoni de l'esperit que no resideix en el cervell, que el cos físic és com una mena d'avatar, controlat a distància per l'esperit.
Algo així com que els nostres cossos tenen més "capes" en altres dimensions que no es poden percebre amb els 5 sentits físics.

No hi ha cap certesa científica (per part de la Ciència Oficial) de que sigui cert i demostrable el que diuen les filosofies orientals.
El món científic ignora les moltíssimes experiències properes a la mort EPM documentades https://ca.wikipedia.org/wiki/Experiència_propera_a_la_mort
Per la societat occidental, la mort és una creença (de por) limitant

El primer atac d'estrès espiritual el tenim quan no ens comportem amb amor. Quan no ens donem amor a nosaltres mateixos, i menys encara als altres.
Només es pot donar allò que es té, i la manca d'amor perquè un mateix no s'ha carregat d'amor... és molt estressant.

Una segona causa d'estrès espiritual és el jutjar-se a un mateix, o als altres. I ho és perquè en realitat tot està connectat, tot és "un".
Els dubtes i les necessitats de tenir raó (coses del EGO i els egoismes), ens porten a jutjar-ho tot.
Quan jo accepto que "lo meu" és opinió meva, i accepto i respecto les opinions i llibertats dels altres... em relaxo.
Dit amb unes altres paraules, jo no tinc la necessitat de tenir la raó absoluta, d'assenyalar el que està bé o malament... Perquè no em correspon a mi fer-ho.
Si ja has estat jutjant.., El perdó t'allibera.

També és causa d'estrès espiritual pensar que ets una mitja taronja... incomplerta, i que busques o tens una altre mitja taronja per "rodar juntes".
Els nostres pitjors jutges som nosaltres mateixos, no ens agradem, no ens estimem, etc. i volem que algú ho faci per nosaltres.

Més estrès encara quan perdem la parella per malaltia, o accident que acaba en mort, separació o divorci,...  Perquè ens deixa sols amb el nostre pitjor enemic... JO
Jo que no m'agrado, Jo que no m'accepto, Jo que tinc sobrepès, Jo que soc lleig, Jo que soc vell,...
Perquè quan pensem en mode EGO, creiem que som un cos... i això és una trampa.

Tu no ets un cos... Tu tens un cos!!
Igual que quan vas per carretera conduint, tu no ets el cotxe... tu tens un cotxe!!
En realitat ets un esperit etern i immortal, aquesta vida és només una experiència, i l'hem de viure feliços gaudint-la feliçment
La millor manera de combatre l'estrès espiritual és tenir plena consciència del que tu ets, i netejar tots els residus de la oxidació!

- - - - - -

Us deixo aquí uns quants vídeos sobre l'estrès:

Conoce y controla los cuatro tipos de estrés, por el Dr. Sergio Mejía Viana PARTE 1:


Conoce y controla los cuatro tipos de estrés, por el Dr. Sergio Mejía Viana PARTE 2:


Consciencia y conocimiento de mí mismo por Emilio Carrillo PARTE 1:


Siete prácticas para vivir en frecuencia de amor - Emilio Carrillo:


Tus hijos son mucho más que tus hijos, ellos te eligen, por Emilio Carrillo:


Desde el estrés hacia la plena consciencia por Sergio Mejía Viana PARTE 1:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada